Kontaktiraj nas
TEL: + 86-755-89925302
Faks: + 86-755-89929806
E-mail: sales@biadicable.com
Adresa: 1-5 Floors, No.2 Building, Tonglixing Industrial Park, No.8 Lanzhu East Road, Pingshan, Šenžen, Guangdong
Dom > Novosti > Sadržaj
Cat5e Ethernet kablovi Cat6 kablovi
Dec 08, 2017

Većina ljudi želi da uporedi Ethernet kablove Cat5e sa Cat6. Ali koje su glavne razlike u tome, koja je bolja i brža?

Uopšteno govoreći, ovi Ethernet kablovi izgledaju veoma slični od njihovih pojavljivanja, ali oni imaju neke razlike unutra. Takođe možete pogledati tekst odštampan na kablu ako niste sigurni koji tip kablova imate. Da li znate kako će praktično uticati na brzinu vaše kućne mreže? Evo glavnih karakteristika Cat5e i Cat6.


Cat5e: Brži sa manjim smetnjama
1(001).jpg2(001).jpg3(001).jpg


Poboljšano kabliranje kategorije 5e ima 3 različite vrste, UTP, FTP i SFTP. Njihova unutrašnja struktura je drugačija. Napravljeno je da podržava 1000 Mbps "gigabitne" brzine. U teoriji je brža od Cat5. Takođe se svodi na preslušavanje, smetnje koje možete ponekad dobiti između žica unutar kabla. Ova poboljšanja znače da ćete verovatnije imati brzu i pouzdanu brzinu umrežavanja.


Cat6: Još brži, ali zaista nije potrebno

4(001).jpg5(001).jpg6(001).jpg


Kabliranje kategorije 6 takođe ima 3 tipa, to su UTP, FTP i SFTP. Sledi korak dalje od Cat5e i ima još nekoliko poboljšanja. Ima još strožije specifikacije kada je u pitanju smetnje, a u nekim slučajevima je sposoban za 10-Gigabit brzine. Verovatno nećete koristiti ove brzine u vašem domu, a dodatna poboljšanja interferencije neće predstavljati ogromnu razliku u redovnoj upotrebi, tako da ne trebate brzo i brzo nadograđivati Cat6. Ali, ako kupujete novi kabl, možda i vi, jer je to poboljšanje u odnosu na prethodnika.

Dakle, koju vrstu kabla birajte?

Važno je napomenuti da je brzina mreže različita od brzine interneta. Čak i ako sve na vašoj mreži podržava gigabitni Ethernet, verovatno nikada nećete videti brzine od 1 GB / s. Međutim, vaš prenos podataka će biti mnogo brži nego na ne-gigabitnom hardveru.

ako prebacujete fajlove između računara, upotreba hardvera kompatibilnog sa gigabitima može učiniti stvari brže. Ne zaboravite da će vam biti potrebno više od kablova - da biste dobili brzine gigabitnog uređaja, takoñe će vam biti potrebni gigabitno kompatibilne rutere i gigabitne mrežne kartice na računaru.

Ako ste zadovoljni trenutnim brzinama na vašoj mreži, onda nema potrebe da prođete kroz probleme nadogradnje svega. Međutim, ako već imate hardver koji podržava gigabit, onda je nadogradnja kablova veoma jeftina.

Dakle, ukratko, ako prenete puno podataka preko vaše mreže, možda će vam pomoći nadogradnja kablova sa starog Cat5-a, i to je tako jeftino što biste i vi mogli probati.